Atunci când un consumator ajunge într-un restaurant, acesta nu mai caută doar un loc în care să ia masa, ci caută o experiență. Mediul plăcut, muzica de pe fundal, diversitatea meniului, modul în care se comportă personalul, toate aceste elemente sunt definitorii în părerea pe care acesta o va avea la final. Aici, într-adevăr, lucrurile pot fi puțin subiective, însă atunci când vorbim despre curățarea bucătăriei, treaba este cât se poate de clară. În orice restaurant, standardele de curățenie trebuie să fie păstrate constant.
Menținerea curățeniei în bucătărie trebuie să fie una dintre prioritățile tale, atât pentru o bună organizare dar, cel mai important, pentru sănătatea clienților și a angajaților. Clienții nu numai că vor evita restaurantele care nu păstrează curățenia, însă vor povesti și altora despre acest aspect și vor lăsa review-uri negative pe platformele de socializare. Acest lucru îți va afecta cu siguranță afacerea și va distruge reputația restaurantului tău.
Restaurantele sunt în general locuri destul de aglomerate, astfel că uneori, procesul de curățenie poate să fie destul de copleșitor. Atunci când organizezi lucrurile foarte bine, iar angajații tăi sunt instruiți cu privire la responsabilitățile pe care le au, vei reuși să păstrezi și curățenia în restaurant.
Într-o bucătărie profesională, curățenia se face zilnic, săptămânal și periodic.
- Curățenia zilnică se face continuu sau la final de program, când se șterg suprafețele de preparare sau gătire, se spală cuptoarele și mașinile de spălat vase, se șterge pardoseala și așa mai departe.

- Curățenia săptămânală se face mai în profunzime, când se spală toate echipamentele în întregime.
- Curățenia periodică (3, 6 sau 12 luni) implică o curățenie totală a spațiului bucătăriei, inclusiv tabulatura de evacuare, care necesită degresare. În general, pentru o astfel de curățenie se apelează la companii specializate în acest domeniu.
Majoritatea echipamentelor din dotarea bucătăriei profesionale dispun deja de sisteme de spălare incorporată, însă este necesar să achiziționezi și tu câteva utilaje pentru a ușura procesul de curățenie, cum ar fi:
– Generator de aburi: ajută la curățarea cu aburi a suprafețelor cu multe grăsimi într-un mod eficient.
– Aspiratoare umede-uscate: se folosesc în special pentru îndepărtarea prafului și a particulelor de praf de pe suprafețele de lucru sau pentru uscarea suprafețelor umede
–Mașini de spălat pardoseli: sunt o alegere ideală dacă bucătăria ta are o suprafață mare.
– Furtune pentru spălare

Murdăria nu poate fi îndepărtată complet dacă folosești doar un simplu mop și o soluție. Pentru bucătăriile profesionale este nevoie de echipamente cu tehnologii mai noi, care pot elimina complet grăsimea într-un mod rapid și eficient. Acestea trebuie să fie ușor de folosit și să eficientizeze timpul dedicat curățeniei.

